Kolme korruse lood

pühapäev, aprill 16, 2006

Nats-kana ei maga!

Hiljuti oli loomadel ühes kesklinna kohvikus pidu. Põhimõtteliselt Mutionu Juures – oli nii karvaseid kui ka sulelisi, loomi maa alt ja maa pealt. Oleng ja muusika olid ausad, me L-ga limpsisime kokteili, näksisime salatit ja arvustasime erinevate loomade karvkatet.

Järsku ilmutas end ukseavas üks tibukollane kana, haakrist varrukal. Linnul oli peas eriliselt pühalik ilme, selgroots uhkelt sirgu ja pilk kergelt vidukil. Kanaga oli koos ka samast liigist karu. Me L-ga vangutasime tarmukalt pead. Ei julgenud minna ka ülbe linnu käest küsima, et mis värk on. „Linnugripp, vä?”, oleks mõjunud vast liialt elitaarselt.

Loomulikult on nõme, et viisnurki ja Lenini pead võivad kõik fetišeerida, natsisümboolikaga aga peab koduseinte vahel sõpraderingis kiimlema. See ei ole kindlasti aus. Kuid kas natsi-kanad me ümber võitlevad vabamüürluse ja USA globaalse domineerimise põhjustatud igavuse vastu ning maailma rahu nimel? Ilmselt mitte!

Mida nood loomad õige taotlevad ja määnses reaalsuses elavad? Järsku peaks karjuma: „Kanad ahju!”? Üldiselt pakuvad rumalusega kohtudes parimat kaitset kaks strateegiat: a) põlgus ja eitamine, b) põnevil suhtlemine „teisega”. Kas inim-kanadel meie hulgas on mingi sisukas alternatiivne programm? Ei paista olevat. Kuni too lennuvõimetu lind käitub rahumeelselt ja saab puhtast eputamisest rahuldust, olgu nii! Üldiselt aga: elagu minevikus ja jätku tulevik rahule!

Meie kodumaa on multikultuurne Eesti. Ilmselt leidub kohta ka natskana-kultuurile?

4 Comments:

  • einoh äkki see karneval oli just ärakeelatud ja põlu all oleva sümboolika veelkordse madaldamise, kriitikana mõeldud? ehk oli see kriitik-kana? pole kuulnud, et natsionaalsotsialistliku partei tõsimeelne juhtkond oleks haakrist varrukal kanakostüümis ringi kaagutanud.

    By Anonymous Anonüümne, at aprill 17, 2006 3:33 AM  

  • alo,
    ühtlasi pole ma ka kuulnud, et natsionaalsotsialistliku partei tõsimeelne juhtkond oleks ringi kõndinud t-särkides kirjaga "white pride world wide", tumedanahalisi peadpidi purskkaevu toppinud või hipivälimusega rahvuskaaslastele näopeksu pakkunud. on ehk ka sellised, tartu nats-kanade reaalsuses aset leidvad aktid kriitikana võetavad? ma väga loodan, et natsipartei tõsimeelse juhtkonna tegudeni siinsed äärmussulelised ei jõua.

    aga asi on tõsine. hulga tõsisem, kui tartu räuskavad pügatud peade, pommitajajakkide ja sõjaväesaabastega neokanad arvata laseksid. nende liivakastimängud lõppevad tavaliselt hetkel, mil nad saavad hariduse, töökoha, lapse või 18 aastat vanaks.

    tuletage aga meelde lihula sambakarnevali. lugege delfi kommentaariumit. ja mõelge, mille pagana pärast on juba mitmendat nädalat raamatumüügi edetabeli eesotsas tiit madissoni "holokaust. XX sajandi masendavaim sionistlik vale."

    mul on igastahes valus. väga. ja sellises olukorras ei tundugi kuigivõrd irooniline, et tuumakeemia jutu peakangelase selja taga julgustavalt seisnud nats-karu, kohvikukülastajates varemgi oma äärmuslike vaadetega furoori tekitanud alfaisane, sai mart laari valitsuse käest erakorraliste teenete eest autasuks eesti kodakondsuse.

    By Blogger irvikkiisu, at aprill 17, 2006 1:56 PM  

  • Tegalt soovisin kirjutada, et mina ja austet postituse autor ka ainukestena tantsu keerutasime, aga nüüd hakkas eestlaste pärast nii üle keskmise häbi, sest nats-kanas ei olnud midagi kriitilist ega postmodernistlikku.

    Politseisse ei saanud helistada, sest telefoni aku sai tühjaks kui tuttavalt juristilt uurisin, kas natsisümboolika kandmise avalikus kohas on haldusrikkumine või mitte.

    By Blogger Unknown, at aprill 17, 2006 11:18 PM  

  • Ma ei ole mingi põhimõtteline natsistlike ideede pooldaja, aga paratamatult tekitab minus l-i kommentaar küsimuse, et kas samavõrra oleks sõnavõtjaid häirinud ka näiteks NSVL sümboolika kasutamine (mida Lääne-Euroopas "alternatiivsete" noorte riietuses vägagi sageli näha võib) ja kas ka see oleks tekitandu soovi helistada politseisse ning uurida vastava sümboolika kasutamise juriidilisi tagamaid? Või siis ükskõik millise muu repressiivse ning inimsusevastaseid kuritegusid korda saatnud rezhiimi sümboolika?

    By Anonymous Anonüümne, at mai 16, 2006 1:44 PM  

Postita kommentaar

<< Home