Kolme korruse lood

reede, märts 24, 2006

äpardunud välisvaatleja

Neljapäeval lendasin Vilniusse lootuses sõita Valgevene valimisi vaatlema. Täpsemalt oli eesmärgiks teha exit polli, küsida tänaval inimestelt, et.... eeee, keda valisite?. Tegelikuks lõppsihiks paistis aga kujunevat sinise vaatlejajaki üle piiri viimine. (Jakile oli kirjutatud Friends Across Borders, seega ilmselgete revolutsiooniliste sugemetega.)

Läbinud Vilniuse stalinistlikule unistusele sarnaneva ülilaheda lennujama, hakkas mu arusaam eelootavast mõranema, muutus suuremaks, oranzimaks, ohtlikumaks ning kindlasti oluliselt paeluvamaks! Ettevalmistusseminari alustuseks rääkis taani onu meile oma Valgevene sõpradest, kellel on KGBlt kingituseks rändav neer ja klaasistunud ilme (oli emotsionaalne kerge pisaraga hetk). Seejärel mainiti, et KGBlased joovad ka ise seda kohvi, mida ülekuulatavatele pakutakse – nad on hullumeelsed. Lohutuseks veel, et välismaalasi üldiselt ei peksta, ka koos kohviga mitte – lisaks hullumeelsusele on nad ka sõbralikud? Lõpetuseks: kinni kukume aga ilmselt küll. Õhtusöögilauas ja puhkehetkedel arutasime, kes mida pärakus üle piiri üritab viia – üldiseks lemmikuks osutus fotoka kiipkaart, jäädes napilt alla sinisele vaatlejajakile. Mind jäigi kummitama küsimus sellest, kuhu ma siis jaki topin.

Üldise melu, erutuse ja sagina käigus ulatati mulle tagasi mu pass. Viisata. Ei näkanud. Teised esitasid passid varem ja said viisa. Lendasin reede õhtul tagasi Eestisse, äriklassis ja „kompensatsiooniks” läbi Helsingi.

Kuid tõsisemalt. Kuidas Valgevenelasi aidata?.... Sanktsioonid ei aita. Rahvas väärivat oma juhti. Mis õigusega me üldse sekkume? Kuidas rohkem sekkuda? Kas kõik peavad mängima USA mänge mängivas maailmas? Jne. Segane lugu, kuid ma tean, et ei tahaks ise Valgevenes elada, olla ülikoolist näiteks mitte valima mineku eest välja visatud, karjatada kodus rändavat neeru vms. Kuigi ilmselt enamus seal maal praegu Isake Lukašenkat tõesti toetavad, oleks üpris küüniline öelda, et manipuleeritud ja lollitatud inimesed saavad olla adekvaatsed otsustajad. Mulle küll läheb Valgevenes toimuv korda. Aga teile?